Telenor er i fuld gang med en gennemgribende opgradering af sit netværk, der er Danmarks største med 4.200 mastepositioner fordelt ud over hele landet. Senest er turen kommet til Odense Kommune, hvor 5 mastepositioner er blevet udstyret med den lynhurtige 5G-teknologi.

De nye opgraderinger er beliggende på Brandts Torv i Odense centrum, Slettensvej i Lumby, Rolundsvej mellem Hjallese og Højby, Kratholmvej ved Bellinge og Ravnebjerggyden ved Blommenslyst.

”De seneste år har vi i Telenor investeret massivt i vores digitale infrastruktur, så den fortsat kan håndtere en sikker drift af danskernes hverdag. Det er nødvendigt at fremtidssikre vores mobilnetværk med 5G, når vi ser på danskernes dataforbrug, der alene sidste år steg 17 %,” udtaler Jesper Mølbak, som er netværksekspert i Telenor.

Han forklarer bl.a. stigningen i dataforbrug med, at flere bruger mobilnetværket til at få internet i hjemmet, hvor streaming sluger stadig mere af danskernes tid og data:

”5G giver ikke bare forbedret mobildækning på mobilen. Teknologien er også et stærkt alternativ til fiber og andre kablede internetforbindelser, når man skal have internet i hjemmet. Med 5G-internet får man et trådløst netværk med lynhurtig installation og uden bøvl med teknikerbesøg. Desuden kan det dække en hel families behov med høj grad af fleksibilitet, fordi 5G-internet bl.a. nemt kan tages med i sommerhus.”

Det væsentligste element i Telenors netværksmodernisering er udrulningen af 5G. Som den nyeste generation af mobilnetværket muliggør 5G hurtigere og større dataoverførsler end tidligere. Sideløbende opsætter Telenor nyt antenneudstyr, der skal øge kapaciteten i den eksisterende 4G-teknologi, som fortsat benyttes af mange danskere.

Mastepositionerne i Odense Kommune er blot få ud af mange, som bliver opgraderet til 5G-teknologien. Ved udgangen af 2023 havde Telenor moderniseret 3700 master, og dermed har langt størstedelen af danskerne i dag adgang til 5G. Efter planen er alle mastepositioner i Telenors netværk udstyret med 5G i første halvdel af 2024.

Tre spørgsmål om 5G

Hvad er 5G?
5G er den femte generation af mobilnetværket og er dermed en videreudvikling af den eksisterende 4G-teknologi til trådløse forbindelser. 5G gør det muligt at transportere langt større datamængder end tidligere, og teknologien er derfor nødvendig for at kunne håndtere vores stigende dataforbrug. På sigt vil 5G også byde på endnu lavere forsinkelse i netværket (målt helt ned i ganske få millisekunder), hvilket bl.a. vil være relevant for online gaming og virksomheder, som dermed kan køre deres produktion via 5G fremfor kablet internet.

Er 5G nødvendigt, når 4G er så hurtigt?
Ja. 4G er godt og hurtigt, men danskernes stigende mobil- og dataforbrug betyder, at der i fremtiden bliver brug for mere kapacitet i mobilnetværket. 5G er meget hurtigere end 4G og kan også i højere grad håndtere mange enheder, der er tilsluttet på samme tid. Samtidig giver 5G’s hastigheder og lave forsinkelse mulighed for at udvikle nye tjenester og services, som vi sikkert vil tage for givet i fremtiden.

Er 5G kun nyttigt i byerne?
Nej. Selvom 5G giver gode og stabile forbindelser i områder med mange mennesker, er teknologien også egnet til områder med kun få beboere. Takket være de store mængder data, der kan overføres med 5G, er teknologien velegnet som erstatning for kobber- eller fibernetværk og kan således bruges som stabil internetforbindelse til en hel husstand.

Pressefoto